уторак, 2. април 2019.

Ijuin-Rods by Kazutomo Ijuin

Познато је колико мушичари воле да машу квалитетним штаповима. Међу нашим мушичарима познати су и популарни штапови, најчешће европских и америчких произвођача. 
Међутим, мање је познато да у Јапану раде неки од најбољих светских градитеља мушичарских штапова. Има их неколико и свима је заједничко да израђују заиста врхунске штапове. Најчешће их раде у сасвим малим серијама, а то значи да су, са једне стране, у могућности да сваком поједниначном штапу посвете максималну пажњу,а са друге стране, то неминовно води вишој цени. 
Један од врхунских јапанских градитеља штапова је и господин Казутомо Иђуин (Kazutomo Ijuin). Овом приликом ћу представити његове штапове израђене од стаклених влакана (фибергласa). 
Приликом моје преписке са господином Иђуином, он је посебно нагласио да, приликом конструисања својих бланкова, сам прорачунава такозвани "taper" (тејпер).  Хајде онда на самом почетку да видимо шта је то тејпер и зашто г. Иђуин то наглашава.
Тејпер се најчешће описује на два начина. Прво, тејпер представља однос попречних пресека на самим крајевима штапа - доњем и горњем (енгл. Tip-Butt). Сликовито речено, сваки штап има одређени пречник на доњем и горњем крају. И друго, математички однос тих вредности је јако битан и суштински одређује многе параметре штапа - његову брзину, начин савијања, као и различите параметре понашања штапа приликом избачаја мушице или замарања улова. У складу са овим, тејпер одређује и на који начин и колико се штап савија и увија под притиском, а све то заједно одређује (између осталог) и акцију штапа. Правилно прорачунати тејпер није увек једноставно и захтева познавање математике, физике, особина материјала итд. Управо у правилном прорачуну тејпера, огледа се и умеће конструктора и градитеља штапова. Велики и озбиљни произвођачи имају читав тим инжењера који се баве прорачунима и конструкцијом, али такозвани "мали"  конструктори и градитељи, као што је Казутомо Иђуин се ослањају само на своје знање и искуство.
Уз тејпер, јако је битна и правилна употреба стаклених влакана, односно правилни одабир најбоље врсте у складу са жељеним карактеристикама штапа. Казутомо Иђуин користи три врсте стаклених влакана: E-glass, S-glass и UD-glass. Сваки од ових типова стаклених влакана се разликује по свом хемијском саставу, а управо тај састав одређује карактеристике бланка.
Ми овде немамо места, а нема ни потребе, да детаљно разматрамо састав одређених стаклених влакана. Можда је једино битно рећи да Казутомо Иђуин све чешће користи UD-glass влакна. UD је скраћеница од "Unidirectional", а то значи да су влакна поређана и распоређена у једном смеру. Г. Иђуин каже да су ова влакна по својим карактеристикама најсличнија распореду влакана у бамбусу! Зато се многи градитељи штапова труде да њихови бланкови од фибергласа, колико је то могуће, подсећају по својим особинама на штапове од бамбуса. Све ово се ради (између осталог), из  једног сасвим практичног разлога, а то је цена. Цена штапа израђеног од бамбуса вишеструко надмашује цене штапова од стаклених влакана. Док се цена штапова од бамбуса најчеше изражава у хиљадама долара, дотле се цене популарних "фибераша" изражавају "само" у стотинама долара. На овај начин је и купцу мање платежне моћи, омогућено да има осећај као да пеца скупим штапом од бамбуса.
Вратимо се сада Ijuin штаповима. На фотографијама уз овај текст, може се видети врхунски ручни рад. Јапанци су добро познати по својој крајњој посвећености ониме чиме се баве, минуциозости и врхунској прецизности у изради.  Штапови г. Иђуина су у том смислу прави пример јапанског схватања израде, конструкције и дизајна једног мушичарског штапа. Ова филозофија подразумева спартански једноставан, минималистички дизајн, комбинован са врхунским материјалима и израдом.
На крају, морам да нагласим да се у свету мушичарења штапови израђени од стаклених влакана изузетно цене, без обзира што данас штапови направљени од угљеничних влакана апсолутно доминирају. Истински заљубљеници знају за неке од предности штапова од стаклених влакана над све присутним "карбонцима". 
На овом Блогу сам детаљно сам писао о штаповима од стаклених влакана, популарним "фиберашима", у тексту „Од стаклених влакана до фибергласа“, па ко жели може се подсетити и детаљније сазнати шта је то што одваја стаклена од угљеничних влакана.
Практичан пример овога се види и у цени. Један врхунски светски произвођач бланкова, има у свом производном програму и бланкове од стаклених влакана, а у каталогу су они скупљи од такође врхунских еквивалентних модела од графита!
Овом приликом сам представио само једног од врхунских јапанских градитеља штапова. Неком наредном приликом ћу представити још неке од њих.

Јовис V
Foto: Kazutomo Ijuin