четвртак, 28. март 2019.

Daiwa Whisker Spinning 10' ; 10-60g

Ако бисмо питали риболовце средње и старије генерације који су штапови за вараличарење њима били омиљени, или за које су од других чули да су цењени, неоспорно би већи део њих одговорио „Sportex“ и то са пуним правом. Ти штапови су били изузетног квалитета, израђени у Немачкој и сасвим прихватљиве цене за квалитет који су нудили. Осим Sportexa, наши вараличари су још више ценили штапове Hardy, али су они, због своје прилично високе цене најчешће били недоступни ширем кругу риболоваца. Наравно, осим Sportexa и Hardyja, било је још неких штапова који су били популарни код наших риболоваца, као што су Cormoran, DAM, или Abu Garcia, али су генерално посматрано Sportex и Hardy држали убедљив примат.
Међутим, у почетку некако стидљиво, а затим све озбиљније, на нашим просторима све већу популарност су почели да стичу штапови Daiwa, произведени у погонима у Великој Британији. Од момента када су се појавили код нас, током друге половине деведесетих година 20. века, риболовци су почели да све више цене неке Daiwa моделе, као што су били Alltmor, Powermesh, Amorphous Whisker Spinning и Whisker Spinning.
У овом тексту, приказаћу модел Whisker Spinning, дужине 3,05м (10') и тежине бацања 10-60г. Иако је WS био најјефтинији у серији поменутих штапова који су израђивани у фабрици Daiwe у Шкотској, он је садржавао скоро све најбоље карактеристике скупљих модела, али по приступачнијој цени (у односу на остале моделе, наравно).
Иако је Шкотска земља вискија, назив „Вискер“ нема никакве везе са вискијем. Ово напомињем јер је, веровали или не, било неких риболоваца који су повезивали ова два имена. Додуше, касније су се правдали да је све било само шала, али не баш уверљиво. Но, вратимо се нашем вискеру.
Дакле, вискер (енгл. whisker) је општи назив за такозвана монокристална влакна (израђена од једног кристала) издуженог облика. Вискери су развијени да би се постигла екстремна чврстина и углавном служе као додаци (оплемењивачи) који ојачавају стандардна композитна влакна. Постоје различите врсте вискера, а за нас су најзначајнији графитни, и вискери од силицијум карбида. Када сам већ споменуо израз „влакна“, морам овде рећи, како не би било забуне, да се њихова дужина и пречник мере нанометрима. Наравно, као и скоро све модерне технологије, тако је и ова преузета из домена науке, авио и ракетне индустрије. Рецимо и то, да Daiwa није прва и једина која је употребила вискере, али је очигледно прва која је то написала на штап.
На самом крају мини приче о вискерима, вратићу се на почетку текста већ поменути и знатно скупљи Daiwin модел Amorphous Wisker (у преводу „аморфни вискер“). За израду овог бланка су такође употебљени вискери, али овога пута у аморфном (безличном) облику. Наиме, код кристала постоји правилност у распореду честица, док код аморфних супстанци растојања и распоред честица није правилан, а самим тим су неједнаке и силе које их држе заједно, па овакве супстанце другачије реагују на загревање. Загревање је саставни и можда најважнији део производног процеса једног бланка, па је отуда и поменута особина аморфних једињења битна. Но, ми ипак нисмо ни хемичари ни технолози, па свакако нећемо ићи у детаље (прилично компликованог) процеса, нити за тим има потребе. Сматрам да је ипак било нужно дати неколико основних информација, да би се стекла боља и тачнија представа о Daiwa штаповима из ових серија. Вратимо се сада на модел Whisker Spinning.
Приказани модел је дуг 10 стопа (3,05m), што је за оно време била стандардна дужина за један вараличарски штап. Тежина бацања је декларисана као 10-60g, али овде треба знати да је Daiwa, као и све остале озбиљне фирме, овде навела реалну тежину бацања, а не неку имагинарну и оквирну. Дакле, овај штап има знатно више снаге него неки мање квалитетни модел исте декларисане тежине бацања. Без обзира на заиста велику резерву снаге, WS је истовремено и веома осетљив и чак бих рекао суптилан штап. Резерва снаге је изражена и осећа се целом дужином бланка, а нарочито је приметна да доњем делу близу рукохвата. Ово ствара изузетан осећај сигурности и приликом борбе са крупном рибом. Штап је изворно намењен пецању лососа, али наравно, одлично служи за све врсте средње тешког вараличарења. 
При томе, штап није пребрз, као већина данашњих модерних „џигерашких“ штапова, па то вероватно неће одговарати неким млађим колегама који су навикли на штапове брзе акције, али има сасвим довољно брзине и осетљивости у врху да одлично детектује све дешавања у води. По мом скромном мишљењу, штап је готово идеалан за пецање скоро свим врстама воблера, спинера и кашика, осм можда оних највећих.
Укупна дужина рукохвата (доњи део, носач машинице и горњи део) је 64cm, а дужина рукохвата од краја штапа па до места где стоји машиница је око 40cm. Ово указује на добар баланс штапа за дужину од 3m, једино се колегама који воле краће рукохвате неће допасти његова укупна дужина, јер некима смета када енд капа запиње за јакну или џепове. Међутим, ако би рукохват био краћи, баланс би био поремећен и штап би деловао теже него јесте.
Енд капа (заштитна капа) је изузетно квалитетна, израђена од метала са убаченим уметком од веома тврде и жилаве гуме, тако да одлично штити па приликом ненаданих падова. Дизајн капе је крајње традиционалан и подсећа на облик какав је био чест на штаповима који су долазили из Велике Британије. 
Спој између горњег и доњег дела је спигот (трн) и израђен је изузетно прецизно и дуготрајно, тако да су делови чврсто уштекани и без трунке „луфта“, чак и после 20 година употребе.
Проводници су класичног типа, двостопални, а прстен је израђен од Алуминијум оксида (АlO). на скупљим моделима Alltmor и Amorphous проводници су Fuji SiC. Међутим, АlО проводници на овом штапу не представљају никакав хендикеп, што се види по томе, да су после толиких година употребе и монофила и уплетене струне и даље потпуно глатки и без трунке усека или оштећења.
Бланк је израђен у стандардној сивој боји, док је конац за везивање проводника тамно плав, са светлије плавим украсом.
На штапу је крупним словима исписано „Made in Scotland“, а вреди напоменути још један мање познат детаљ, који је био занимљив неким риболовцима. Наиме, неки су се питали какав је то зелени стилизовани знак који стоји уз натпис „Daiwa“ и „Made in Scotland“. Дакле, ради се о цвету чичка, који представља национални амблем и део је грба Шкотске. Овај амблем се може видети и на платненој Daiwa нашивци на футроли штапа.
При крају овог текста, напоменућу да сам овде приказао другу серију Whisker штапова, јер је пре ове, постојала нешто другачија серија, којa се разликовалa превасходно у бланку, тако што је најскупљи модел AWS (Amorphous Whisker Spinning) имао такозвани укрштен бланк, а јефтинији Whisker Spinning равно мотан. Такође, верзија 99S, дужине 2,7m има минимално нанесен лак на бланк, па је више мат, тј. мање је сјајан од осталих. На фотографији испод се лепо могу видети разлике и визуелна структура бланкова:
Whisker Spinning из серије 98 и 99 (трометраш из старије серије је носио ознаку WS98-10S) су имали Fuji SiC проводнике, док код серије 1002 Daiwa више није везивала Fuji карике. Скупљи модел Amorphousr Whisker Spinning је такође био нешто другачији, што се може видети на доњим фотографијама:
Рећи ћу још на самом крају да Daiwa и данас има свој погон (фабрику) у Шкотској, која прави изузетно квалитетне штапове на светском нивоу, али је највише концентрисана на тржиште Велике Британије, па је и производни програм углавном прилагођен купцима са тог тржишта.  Ипак, праве и даље модел Whisker, што само по себи говори о популарности те серије штапова, која не опада ни после толиких година. Нови модел Whisker Spinning је нешто другачијег изгледа и опремљен је модерним Fuji K проводницима.
На жалост, овај нови модел нисам имао у рукама, па не могу са сигурношћу написати по чему се све разликује од претходника и има ли некаквих разлика (осим у дизајну) у самом бланку, али његово порекло јасно говори о квалитету, чак и на невиђено. Штап направљен у Шкотској, једноставно мора бити добар.
При томе треба знати да Daiwa штапови за британско тржиште немају скоро никакве везе са моделима који се продају у остатку Европе, а које дистрибуира и продаје немачка корпорација Daiwa - Cormoran и који се израђују на далеком истоку, а по квалитету су углавном далеко испод оних који се израђују у Великој Британији.

PS. захваљујем се мом колеги врхунском риболовцу др Горану Панићу на сугестијама, помоћи и фотографијама којима сам допунио текст. Мислим да је сада комплетиран и да може пружити практично све информације о овим заиста фантастичним штаповима.

Јовис V