петак, 22. март 2019.

Hawke Vantage 4-16×50 AO Mil Dot IR

Britanska kompanija "Hawke" je među poznavaocima odavno stekla reputaciju firme koja uspeva da izradi veoma kvalitetnu optiku po prihvatljivim cenama. Naravno, ponekad ovakva politika zahteva određene kompromise, ali generalno uzevši, Hawke optika nudi dosta toga za prihvatljivu cenu. U svom proizvodnom programu imaju optičke nišane za vatreno i vazdušno oružje, dvoglede, daljinomere, red dot nišane itd.
Kada su optički nišani u pitanju, Hawke proizvodi pet različitih serija, koje se razlikuju po ceni i kvalitetu, dok serija "Vantage" (po meni) spada u nekakvu zlatnu sredinu.
Model pod punim imenom Hawke Vantage 4-16×50 AO Mil Dot IR mi se čini kao skoro idealan kompromis za ljubitelje vazdušnih (ali i malokalibarskih, pa i ostalih) pušaka. Radi se o kvalitetno izrađenoj optici, što se oseti kada je uzmete u ruke.
Tubus je "jednoinčni", tj. prečnika 25,4mm što je standard za optiku ove cenovne klase i izrađen je iz jednog dela, što je takođe standard po pitanju ukupne čvstine optičkog uređaja u celini.
Za gađanje vazdušnim oružjem na manjim daljinama, korekcija paralakse je neophodna, a ova optika paralaksu podešava putem prstena kod prednjeg sočiva. Hod prstena je mek, ali sa dovoljno otpora, pa se neće "olabaviti" prilikom korišćenja. Podeoci na prstenu su izraženi u jardima, ali jednostavnm preračunavanjem u metrički sistem, lako ćemo postaviti prsten u odgovarajući položaj.
Na sredini optike se nalaze tureti za vertikalnu i horizontalnu korekciju hica u koracima od 1/4 MOA (minutes of angle). Podešavanje tureta je jednostavno, može se lako izvesti rukom i nije potreban nikakav alat. Koraci su precizni, a zvuk "klik" se jasno čuje, te neće biti problema prilikom brojanja klikova.


Pored tureta nalazi se potenciomentar sa reostatom koji osvetljava končanicu, što je odlično za gađanje u lošim svetlosnim uslovima, pa čak i po danu kada situacija to zahteva. Može se birati zeleno i crveno osvetljenje končanice u po pet različitih nivoa.
Končanica je klasična Mil Dot, ali ono što je posebno dobro i zanimljivo je, da je ona urezana u sočivo, što puno znači po pitanju izdržljivosti i dugotrajnosti, kada se o končanici radi.
Još jedna dobra stvar je prečnik prednjeg (ulaznog) sočiva od jako dobrih 50mm, što je odlično u lošim svetlosnim uslovima, jer veće sočivo propušta više svetlosti i daje svetliju sliku. Vredi spomenuti da su sočiva premazana sa 11 različitih zaštitnih i antirefleksnih slojeva. Slika je dovoljno svetla, nema nikakvih vidljivih aberacija niti distorzija, a oštrina slike i končanice je veoma dobra. Uvećanje slike se kreće od 4 do 16 puta, što je više nego dovoljno čak i za veće daljine gađanja. Ovakav odnos uvećanja je za moje potrebe skoro idealan.
Okular na ovoj optici je kvalitetan, a prsten za podešavanje dioptrije ima širok navoj i veoma brzo i lako se prilagođava oku strelca. Optika je napunjena nitrogenom, što sprečava zamagljivanje stakala, otporna je na udar i vodootporna. Kompletna optika je dugačka 388mm, a teška 620g.
Ako bismo tražili neke nedostatke, mogli bismo poželeti širi tubus, recimo onaj od 30mm, mogli bismo poželeti neku balisitičku končanicu ili balistički turet, takođe bilo bi lepo da se korekcija paralakse vrši preko tureta i dodatnog točkića, a ne preko prstena na vrhu optike, mogli bismo takođe poželeti za nijansu briljantniju sliku na okularu (koja zavisi od kvaliteta stakala). Mogli bismo, ali... sve ovo bi zahtevalo odlazak ove optike u višu klasu, a to bi logično zahtevalo i (znatno) višu cenu. 
Ipak, za moje potrebe ova optika će, skoro sam siguran, biti sasvim dovoljna. Ono što mi se posebno sviđa je podatak da ova optika bez problema trpi jake i veoma neprijatne trzaje magnum springerica. Pronašao sam nekoliko ljudi koji su ispalili hiljade dijabola sa ovom optikom bez ikakvih problema.

Uskoro sledi moj test gađanja na otvorenom, pa ćemo videti. Utiske prenosim ovde na blogu...

Јовис V