недеља, 17. март 2019.

Куглични лежајеви у машиницама за риболов

Многи риболовци приликом куповине или разговора о машиницама за риболов, прво гледају и помињу број кугличних лежајева који се у њој налазе. Могу одмах рећи да су куглични лежајеви веома битни за правилан рад и функционисање једног механичког склопа, али да би показали свој пуни капацитет, искористљивост и функционалност, морају испунити одређене (прилично строге) норме. На жалост у данашње време хиперпродукције машиница, све се најчешће своди на број, док је квалитет углавном у другом плану.
Подсетићу да старији модели машиница нису имали кугличне лежајеве, а само најбоље и најскупље су имале по један, евентулано два лежаја. Знамо из искуства да су и овакве машинице радиле деценијама без икаквих проблема, па се неко може са правом запитати откуд су лежајеви одједном постали толико битни да њима посвећујем цео један текст. Звучи парадоксално, али лежајеви су постали битни оног тренутка када су механизми постали мање квалитетни и дуготрајни! Наиме, произвођачи су великим бројем лежајева покушали да смање оптерећења која механизам трпи приликом рада и на тај начин му донекле продуже век.
Други разлог изненадне популарности кугличних лежајева лежи у чистом маркетингу. Произвођачи знају да тај трик пали код купаца (што више то боље), па је број лежајева често први податак који наводе за своје машинице. У реалности, број лежајева уопште није од пресудне важности. Много је битније место на које су лежајеви постављени као и њихов квалитет. Но кренимо редом...

Хајде прво да видимо шта је куглични лежај, каква му је конструкција и чему он тачно служи. Наравно, постоји пуно различитих врста лежајава, али нас сада занимају само они који се користе у машиницама за риболов, а то су куглични, ваљкасти и ређе игличасти.

Куглични лежај има улогу да преноси и уједначи радијална оптерећења која се јављају приликом рада механизма и на тај начин их смањи. Куглични лежај генерално олакшава рад механизма и утиче на његов равномеран рад. Уз све ово, приликом рада било ког механичког склопа, неминовно долази до трења и стварања топлоте. Куглични лежај смањује трење и олакшава одвођење топлоте са механизма.
Стандардни куглични лежај се састоји од металних куглица које чине његов ваљни део, као и спољашњег и унутрашњег кружног прстена у којима су куглице смештене. Куглице се најчешће налазе у такозваном „кавезу“, то јест носачу који има улогу да одржава константни размак између куглица и њихову позицију у лежају.

Приликом куповине машинице, увек ћете, уз број кугличних лежајева које поседује, прочитати и да су они израђени од нерђајућег челика (stainless steel). Међутим, на овај податак се немојте ослањати, нити (по)веровати да су они заиста нерђајући. На жалост, овде се најчешће ради о маркетиншком трику, јер ће највећи број лежајева, нарочито оних јефтиних који су и најчешћи, почети да кородира после извесног времена! Лежај који је кородирао губи своја добра својства и постаје неупотребљив. Риболовци у жаргону тада кажу да је лежај „просвирао“. Кордирани лежај се лоше и неједнако окреће, а приликом покретања, престаће врло брзо са ротацијом.
Квалитетни произвођачи, као што су на пример Shimano или Daiwa добро знају за овај проблем, па у скупље моделе уграђују лежајеве који су значајно отпорнији на корозију. Њих ћете препознати по називима A-RB или SA-RB (Shimano) или Magsealed (Daiwa). У питању су веома квалитетни лежајеви, који такође могу почети да кородирају, али ће им требати много више времена да би постали неупотребљиви. Наравно, овакви лежајеви нису јефтини, па се зато уграђују само у машинице више и високе класе. Нарочито су квалитетни Daiwa Magsealed куглични лежајеви, код којих специјално магнетно уље служи као заптивач и спречава продор прљавштине и воде у лежај. Напоменимо овде да су управо прљавштина и влага главни непријатељи кугличног лежаја.
Сваки лежај мора бити подмазан како би исправно радио. Међутим, ако одлучите да сами радите подмазивање, никако немојте користити уље, јер ће оно спрати неопходну количину масти и оставити лежај неподмазаним. Такође, није препоручљиво користити ни масти које се иначе користе за подмазивање машинице, јер су углавном сувише густе и лежај неће моћи лако и уједначено да се окреће. У сврху помазивања лежајева постоје специјални лубриканти, који су по вискозитету нешто између уља и масти. Препознаћете их по натпису „ball bearings lube“, што је сигуран знак да су наменски направљени за подмазивање лежајева.

Спомињали смо на почетку текста да су места на које су лежајеви постављени знатно битнији податак него сам број лежајева. Податак о местима где се лежајеви налазе најчешће можете видети само на шеми механизма која се добија уз машиницу, док њихов број истичу у први план на паковању машинице.
Дакле, најважнија места на машиници, где употреба лежајева има свој пуни смисао су: по један са обе стране погонског зупчаника, један у ротору, један у бескрајном вијку (наравно, ако га машиница поседује), један у вођици струне и евентуално један у рукохвату (кнобу). Све остало је мање важно. Овде ипак имајте на уму две битне ствари: прво, овај распоред може варирати од конструкције механизма машинице, а се у зависности од тога може појавити још нека тачка где ће постављање кугличног лежја имати свој пуни смисао и друго, такође веома битно, да већи број (често недовољно квалитетних) лежајева поскупљује машиницу, али представља и потенцијално већи број критичних места! Наравно, приликом куповине модела машинице који нам се свидео нисмо у могућности да утичемо на број лежајева, па би било добро распитати се, ако је могуће, да ли је неко од власника исте имао проблеме са њом, што се односи и на квалитет лежајева.

Куглични лежајеви су се деценијама правили од челика, али данас се све чешће могу видети и керамички лежајеви, као и такозвани хибридни лежајеви.

Керамички лежајеви су, како им име каже, израђени од керамичких материјала, а најчешће од силицијум нитрида или цирконијум диоксида. Керамички лежајеви су по правили знатно квалитетнији од челичних, не захтевају посебно подмазивање и знатно су дуготрајнији од челичних. Међутим, овакав квалитет има и своју цену, па се керамички лежајеви још увек не уграђују серијски у машинице, већ се углавном могу посебно купити и њима заменити оригинални челични лежајеви. Сва добра својства керамичких лежајева највише долазе до изражаја приликом употребе у мултипликаторима, јер омогућавају изузетно лако, мирно и дуготрајно окретање шпулне, што значајно доприноси даљини избачаја. Уз то, керамички лежајеви не кородирају и скоро потпуно су неосетљиви на влагу и слану воду.

Осим ових, постоје и хибридни лежајеви, код којих се прстенови израђују од челика, а куглице од керамике. Овакви лежајеви су јефтинији од чисто керамичких, а по особинама представљају идеалан компромис по питању квалитета, а по нижој цени.
Овде се поставља питање исплати ли се заменити оригиналне лежајеве заменским, било да су они хибридни или керамички? Посматрајмо то овако: ако користите стационарну машиницу или мултипликатор који коштају неколико стотина евра или долара, онда ће додатна инвестиција од око 50 евра и те како имати смисла, нарочито зато што ћете одједном имати знатно квалитетнију машиницу, чији ће лежајеви својим квалитетом допринети значајном продужењу њеног радног века.
Треба знати да се квалитет једног кугличног лежаја огледа у поштовању одређених норми, као што су: димензије, зазори, вибрације, шум и заостали магнетизам. Што су ове толеранције при изради лежаја мање, лежај је квалитетнији!
На крају ево једног практичног и брзог теста, који нам донекле може показати квалитетн једног кугличног лежаја. Ставите лежај на неки носач (хемијску оловку или слично), завртите га и пратите колико дуго ће се окретати. Што се дуже и лакше(!) окреће, биће квалитетније израђен, јер то значи да је израђен уз поштовање строгих толеранција. Замислите колицке су куглице у лежају који се налази у вођици струне и колико прецизности треба приликом израде да се оне окрећу равномерно и не коче окретање целог (куг)лагера. Наравно, овакав импровизовани тест није увек довољан, неки сматрају и да није баш прави показатељ квалитета, али као некаква полазна тачка може послужити.

Због свега наведеног, улогу кугличних лежајева могу укратко описати у свега три речи – ситни али битни.

Јовис V

(Текст је претходно био објављен у листу "Риболов")