уторак, 19. март 2019.

Од стаклених влакана до фибергласа

Када су штапови за риболов у питању, могли бисмо рећи да су постојале свега две праве револуције у смислу њиховог унапређењивања и суштинских промена које су утицале на сасвим другачије схватање појма “штап за пецање”.
Прву праву револуцију, представљао је прелазак са лескових и бамбусових штапова на штапове израђене од стаклених влакана, док је друга револуција дошла са увођењем новог материјала, који је донео далекосежне промене у комплетну људску делатност, а не само код прибора за пецање. Погађате, у питању су угљенична ("графитна", “карбонска”) влакна. Популарни "графит", тј. графитна влакна се данас користе у свим сферама живота, од свакодневних, па до најсавременијих свемирских технологија.
До момента када су графитна влакна на велика врата ушла у свет риболова, стаклена влакна (fiberglass) су апсолутно владала, када су у питању материјали од којих се праве штапови за риболов.
Од почетка комерцијалне примене угљеничних влакана, на свим водама су постали убедљиво најзаступљенији управо риболовачки штапови од графита. Штапови од стаклених влакана су временом готово нестали са воде и могли су се евентуално пронаћи још једино у рукама старијих колега пецароша, ретких заљубљеника и носталгичара, али и неких врсних познавалаца и експерата, који су знали да цене предности стаклених влакана. Ипак, угљеник (карбон, графит) се већини осталих наметнуо као први и прави избор. Ово није ништа необично, ако имамо у виду неке од неоспорних квалитета и предности које поседује графит, као материјал за израду штапова за пецање. 
Међутим, ни фиберглас никако није за отписивање, јер поседује неке особине и предности које графитини штапови немају. Штапови од стаклених влакана се и даље конструишу и производе, а ако не верујете, прочитајте текст до краја, па ћете видети како је то могуће и зашто фиберглас и даље опстаје у ери тоталне доминације штапова од угљеничних влакана.
Када узмете у руке било који штап за риболов, прво што видите је бланк. Штап од стаклених влакана има по правилу бланк нешто већег конуса од штапа израђеног од графита. Ово је условљено технолошким поступком израде, али и особинама самог фибергласа, међу којима је најважнији знатно нижи модулус еластичности од графитних влакана.
Фото: St. Croix
Са друге стране, због другачијих особина и високих технолошких могућности обраде које графит носи са собом, бланкови графитних штапова су елегантнији и тањи. Наравно и много лакши, јер угљенична влакна имају знатно мању тежину од стаклених.
Када је у питању осетљивост (sensitivity) бланка, ту је опет графит на свом терену. Штапови од карбона су познати по врхунској осетљивости и деликатности. Ово је најчешће велика предност, али у неким ситуацијама може постати мана! Звучи невероватно, али доста искусних риболоваца, па и професионалаца се жали да оваква екстремна осетљивост доводи често до пребрзе реакције, која опет доводи до губитка рибе! Ово се нарочито добро осећа код пецања површинским варалицама. Због своје осетљивости, која чини да штап у тренутку "јави" прерано ударац, често се може десити (нарочито мање искусним риболовцима) да остану без улова. У таквим случајевима, фиберглас је у предности, јер та његова мана, у оваквим ситуацијама постаје предност.
Штапови од фибергласа су тежи од своје графитне браће и ту нема никакве дилеме. Једноставно, стаклена влакна имају по својој природи већу тежину од графитних и ту помоћи нема. Нарочито су тешки били модели штапова израђених од фибергласа пуног профила, какви су били јефтинији модели најпознатијих западних произвођача или већина оних који су долазили из земаља некадашњег источног блока (ДДР, Чехословачка). Насупрот њима, квалитетни (и скупи) модели су били израђени од бланкова шупљег профила, који су били далеко лакши и пријатнији за употребу.
Ипак, није све тотално изгубљено! Добро балансиран штап од фибергласа, може имати привидно мању тежину од неког лошије балансираног “карбонца”! Балансирање може урадити сваки искусни мајстор или риболовац са мало знања и воље. Одједном, тежак штап од фибергласа, после балансирања постаје пријатнији за (дуготрајно) пецање, мање замара руку, а објективни осећај тежине нестаје. Ово знају произвођачи модерних фиберглас штапова, па на тај детаљ итекако обраћају пажњу.
Када је у питању акција штапова од фибергласа, постоји уврежено мишљење да су они по правилу мекани, "глинџави" и параболичне акције. Нетачно! Као и код графитиних, и код фиберглас штапова постоје бржи и спорији штапови, што зависи од материјала који је употребљен, али и технолошког процеса израде влакана, тј. бланка. Овде треба имати на уму да су модерна стаклена влакна знатно унапређена у односу на она од пре 25-35 година.
Овде немам много простора да се бавим врстама и типовим модерних стаклених  влакана, само ћу рећи да их има неколико, а најквалитетнија међу њима су такозвана Е-glass, S2-glass, Unidirectional S2 Glass, и тако даље. Ова влакна се разликују по свом модулусу еластичности који се често обележава у гигапаскалима мо милиметру квадратном (GPa/mm2) или фунтама по квадратном инчу (psi). Укратко, да би се стекла слика о модулусу елaстичности стаклених влакана, ево једног примера: ако графитна влакна високог модулуса елаcтичности имају вредност од 350-450 GPa, фиберглас влакна S2 имају вредност од око 95 GPa. Међутим, стручњаци кажу да ове вредности саме по себи нису довољне, већ су битне још неке особине стаклених влакана, као што су модулус савијања, дуктилност и тако даље...

Нажалост, наше тржиште је било преплављено јефтиним Герминама и Токозима, који никако нису били параметар нити репер за квалитет када су "фибераши" у питању. Отуда, чак и данас постоји одређена доза скепсе када се спомене фиберглас, баш због таквих штапова. Али, чак и ти штапови су имали неке предности! Ако ништа друго, били су неуништиви! Једном купљен штап, трајао је деценијама, а (ко их и данас има) трајаће још толико. 
Међутим, ко је имао срећу да у то време користи неке од квалитетних фибераша, као што су били модели фирми Shakespeare, DAM, Mitchell, House of Hardy, Bruce & Walker... могао се уверити колико су ти штапови били напреднији од широко распрострањених Гермина. Бланкови неких од тих штапова су били израђени од пуног фибергласа, а они још бољи су били шупљи, али и скупљи. Неке од тадашњих штапова, као што је рецимо Hardy Fibalite Spinning, сматрам за једне од најбољих штапова икада направљених. И данас је тај стари Hardy, тврдим, бољи од многих "карбонаца"!
Штапови од фибергласа се од графитних разликују и по брзини смиривања, такозваном дампингу, тј. могућности и брзини пригушивању осцилација. Графитини штап се знатно брже умирује приликом избачаја, што резултира већим постигнутим даљинама. Приликом коришћења фибераша, техника је нешто другачија, па из тог разлога, фибераши нису увек погодни за почетнике, јер је потребно неко време да се “ухвати цака” како правилно и максимално далеко избацити терет.
Предност штапа од стаклених влакана се огледа у већем уживању приликом замарања, нарочито оних риба које нису сигурно закачене. Фиберглас одлично амортизује све напоне и вибрације, па стога омогућава сигурније "приземљење" деликато закачене рибе.
Која би била главна примена штапова од фибергласа и где они показују своје најбоље особине?
Одлично су прилагођени пецању воблерима, кашикама и лептирима. Брзи штапови од графита су прилагођенији пецању џиговима и силиконским варалицама свих врста, а искусни риболовци за пецање воблерима или кашикама ипак бирају нешто спорије штапове. Најчеше графитне, наравно, али овде и фиберглас може показати своје најбоље особине.
Понекад, графитини штап, због своје брзине и “оштрине”, неће дозволити риби да потпуно дохвати варалицу, па контра може отићи у празно. Код фибераша је овај проблем мање уочљив, јер риби даје таман тај тренутак да добро ухвати варалицу.
Овде је битно напоменути да ми данас, на срећу, имамо на располагању уплетене струне, које се практично не истежу, па у комбинацији са штапом од стаклених влакана могу бити убитачно оружје. Нетегљивост струне додаје нешто "брзине" фиберашима и компензује недостатак крутости коју поседује карбонски штап. Мој Hardy Fibaliite чини фантастичан спој са струном и заиста никада нисам осетио у пракси "недостатке" фибергласа.
Модерни прибор за риболов није баш јефтин, а савремени карбонски штапови су осетљиви на грубо руковање. За оне колеге који нису баш нежни према свом штапу, фиберглас је прави избор. Стаклена влакна су далеко отпорнија на ударце, падове и "чупање" закачене варалице. Искуство и време су показали да је фиберглас далеко трајнији и отпорнији материјал од графита.
Да фиберглас није ствар прошлости, доказују неки произвођачи, који праве и дан-данас изузетно квалитетне штапове. Међу њима предњаче произвођачи штапова за мушичарење, као што су Scott, Thomas & Thomas, Winston, Lamiglas, CTS, али и неки мали произвођачи штапова по наруџбини (custom build).
На крају, морам рећи да је данас графит ипак пр(а)ви избор када је у питању штап за пецање, нарочито за најшири круг риболоваца. Избор је огроман, предности бројне, па је логично да ће велика већина изабрати управо штап од угљеничних влакана.
Они знатижељнији и радозналији, свакако ће испробати неки од фибераша. На срећу, могу се повремено наћи половни по (углавном) приступачним ценама. Ако негде пронађете већ поменуте ABU, Shakespeare, DAM, Mitchell или Hardy штапове, нећете погрешити. Уз мало труда, дотеривања и мајсторисања, имаћете сјајан штап. Уз ово, никако немојте изгубити из вида чињеницу, да велики број реномираних произвођача и данас има у свом програму макар по једну серију штапова од фибергласа, а цене таквих штапова су често идентичне са онима израђеним од графита, а понекад и нешто више! Још један детаљ нам може доста рећи о штаповима од фибергласа - многи врхунски градитељи данас израђују само штапове од бамбуса и фибергласа, заобилазећи графит. А таквим стручњацима треба веровати.
Ево овом приликом само једног мишења врхунских градитеља мушичарских штапова, браће Марка и Тима Стефен (Mark and Tim Steffen), које на веома сажет и концизан начин пуно тога говори о штаповима израђеним од фибергласа: „свиђа нам се како се такви штапови понашају код краћих забачаја, а да опет имају могућности и за дужа бацања. Сматрамо да се фиберглас посебно истиче код roll casting технике, затим код замарања рибе, али и чувања осетљивог врха штапа".
Фото: Gladstone Fly Rods
На крају, предлажем да испробате и увидите како се фибераши понашају, али и да осетитите дух неких прошлих времена, када смо сви пецали таквим штаповима. Пецали, али и више упецали. Не због тога што смо имали бољи прибор нити што смо били бољи риболовци од вас млађих, него зато што је било више рибе. Изгледа невероватно, али истинито: више смо упецали, рибу тада често нисмо пуштали, а ипак су воде биле богатије. Но, то је нека друга тема...
Зато, да бисте некако осетили дух прошлих времена, покушајте да понекад забаците фиберашем – осетићете праву чар риболова.

Фотографије: Јовис V