петак, 5. април 2019.

Секира Hultafors Ågelsjön Premium Mini

Верујем да ће овај текст бити занимљив свим љубитељима природе и боравка у природи, јер познато је да он често захтева различита оруђа и помагала која га чине лакшим, ефикаснијим и пријатнијим.
Hultafors је позната шведска фирма која се бави производњом и продајом различитих ручних алата, као што су чекићи, мерне траке, тестере, секире, ножеви, либеле итд. Међу овим алатима, по мени, издвајају се различите секире, врхунског квалитета. Овом приликом представићу модел Hultafors Ågelsjön Premium Mini, који је занимљив из више разлога. 
Као прво, мислим да је њена „величина“ уједно и њена велика предност. Ова секирица је тешка 775g, дужина дршке је 235cm, а глава секире је тешка 500g. Све ово је чини лаком и погодном за ношење о појасу, у ранцу или торби. Уз то, дужина сечива је сасвим довољна за све оно за шта је секира намењена. У том смислу, ова секирица је идеална за различите активности у природи, као што су припрема и потпала ватре, припрема шатора и кампа, прављење склоништа од грања и лишћа, раскрчивање шибља и грања, па чак и одбрана и преживљавање, ако се укаже потреба. Дакле ову секир(иц)у видим као идеалног партнера ловицма, риболовцима, камперима, планинарима, шетачима...
Произвођач не даје много података о врсти и саставу челика употребљеног за израду ове секире, али нам неки детаљи јасно говоре да се ради о врхунски израђеној секири.
Челична глава је искована у познатој шведској ковачници Hults Bruk, која је основана и ради без прекида од 1697. године! Свака глава Hultafors секире се кује потпуно ручно и према тврдњи произвођача, ковач удари приликом ковања од 40 до 60 пута, како би се повећали густина (збијеност) и трајност челика. На фотографији испод се види, да су на глави секире јасни трагови ручног ковања, који намерно нису полирани или фарбани.
Као што сам рекао, тачан састав и тврдоћу челика не знамо, али знамо да је шведски, а шведски челици важе за једне од најбољих челика на свету, и да је израђен уз строго поштовање  норми и стандарда. Наравно, секира је ручно оштрена, а полирана је само оштрица.
За дршку (рукохват) је употребљено америчко хикори (врста ораха) дрво, које је премазано ланеним уљем као заштитом. Анатомски је обликована и заиста одлично лежи у руци. Глава секире је насађена на дршку, а спој је ојачан једним челичним клином.
Уз секиру се добија јако квалитетан  и леп кожни штитник за оштрицу, који ће осим оштрице и секире у целини, штитити и вас приликом ношења. Секира је запакована у лепу кутију и уз њу се добијају детаљно упутство и писана гаранција. 
Секира на фотографијама је у активној употреби већ 3 или 4 године и за сада на њој не постоје, нити се виде, ни најмањи знаци некаквог трошења или хабања. О општем квалитету Hultafors Ågelsjön секире, говори податак да произвођач даје доживотну гаранцију на челичну главу. Уз мало пажње, редовног одржавања и оштрења, заиста ће трајати доживотно не само вама, већ и вашим наследницима.
Једина, условно говорећи мана, је нешто виша цена, али мислим да је она апсолутно оправдана, због свега горе наведеног.
Ево на крају и једног видео-теста ове јако занимљиве и квалитетне секире:



Јовис V