недеља, 8. децембар 2019.

Anglo & Company štapovi

Svi već odavno znamo da najkvalitetniji pribor za ribolov dolazi najčešće iz Japana. Za Daiwu i Shimano, eventualno Megabass su svi čuli, ali manje je poznato da u Japanu radi mnogo malih manufaktura, koje su na našim prostorima totalno nepoznate. Jedna od takvih je i manufaktura pod punim nazivom Anglo & Company Custom Design Setagaya Japan.
U proizvodnom programu ove manufakture možemo videti neke od najzanimljivijh i najoriginalnijih štapova koji trenutno postoje u svetu. Ovde ću prikazati samo manji broj modela iz aktuelne ponude, koji po mom skromnom mišljenju, odskaču od većine modela drugih proizvođača kako kvalitetom, tako i konstrukcionim rešenjima. Za više nema dovoljno mesta, ali ni potrebe. I ovi prikazani ispod su dovoljni da se shvati ozbiljnost u pristupu izrade svakog pojedinačnog štapa. Pa, krenimo...
Model Paragon G je zanimljiv pre svega po tome, što je njegov blank izrađen od staklenih vlakana. Ko prati moje tekstove, zna koliko cenim takve štapove, a koga zanimaju detalji, može pročitati tekst Od staklenih vlakana do fiberglasa, u kojem je sve detaljno objašnjeno.
Foto: Anglo & Company
Paragon G je zanimljiv i po tome što je njegov blank izrađen od takozvanih UD staklenih vlakana. U najkraćem, UD је skraćenica od "Undirectional", a to najjednostavnije rečeno znači da su vlakna poređana u jednom smeru, što je slično rasporedu vlakana u blanku od bambusove trske! Ovaj detalj posebno naglašavaju i u Anglo&Co. Ovakve štapove karakteriše izuzetna osetljivost, a takođe i mala težina i mali odnos prečnika gornjeg i donjeg vrha blanka, takozvanog tejpera (Taper). Sve ovo omogućava precizno zabacivanje, prirodno vođenje varalice i sigurno zamaranje posle kačenja.
Evo i tabele sa osnovnim karakteristikama svakog pojedinačnog modela u seriji Paragon G:
Sledeći model koji želim da prikažem je The Suprime. Ovaj štap na neki način predstavlja logičan nastavak prethodnog modela, a izrađen je od najkvalitetnijeg Tonkin bambusa. 
Foto: Anglo & Company
Ne postoji baš mnogo varaličarskih, a posebno spining štapova koji su izrađeni od bambusove trske, pa je Supreme baš zato neverovatno zanimljiv. Krase ga sve najbolje osobine koje inače imaju štapovi izrađeni od bambusa. Ako želite da se detaljno upoznate sa svim karakteristikama ovakvih štapova, možete pročitati tekst Od bambusa do bambusa, u kojem je sve detaljno objašnjeno.
Od opreme poseduje titanijumske Torzite provodnike vezane koncem od čiste svile (!), custom nosač mašinice sa umetkom od ružinog drveta, kao i rukohvat od najkvalitetnije portugalske plute. 
Ako želite da kupite ovakav štap, znajte da se na njega čeka u proseku tri meseca, a ako želite neki detalj po vašoj želji, onda se vreme čekanja još produžava.
Evo i tabele sa osnovnim karakteristikama:
Treći štap koji ću predstaviti, pod nazivom Boron je posebno zanimljiv i jedinstven, a evo i zašto: ovaj štap je irađen iz četiri dela, a svaki od delova je drugačiji!
Prvi (donji) deo je izrađen od staklenih vlakana, drugi deo je izrađen od takozvanog kompozita (mešavina fiberglasa i grafitnih vlakana), dok su treći i četvrti deo izrađeni od grafita oplemenjenog boronom u različitim odnosima. O boronu i njegovim karakteristikama možete opširnije pročitati u tekstu "Oplemenjivači" blankova, 2. deo - boron i visker.
Foto: Anglo & Company
Dakle, u Anglo&Co. tvrde da ovakva konstrukcija ima brojne prednosti u odnosu na klasično konstruisane štapove. Donja sekcija omogućava veliku rezervu snage, kao i sigurno zamaranje krupnijih ulova. Kompozitni deo predstavlja svojevrsni logični prelaz između fiberglasa i grafita u smislu idealnog odnosa snage i savitljivosti celog štapa, dok gornje dve boronske sekcije predstavljaju nosioce glavnih osobina štapa, dajući mu brzinu, veliku osetljivost, vrhunsku preciznost zabačaja, mogućnost detekcije svih dešavanja pod vodom, prirodno vođenje varalica i sigurno kačenje ulova.
Štap je opremljen titanijumskim Torzite provodnicima,  vrhunskom portugalskom plutom, custom rolenhalterom u kombinaciji ružibog drveta i mašinski sečenog aluminijumskog dela. Svaki štap je obeležen i serijskim brojem.

Osim spin modela koje sam ovde predstavio, Anglo&Co ima u svom proizvodnom programu i nekoliko mušičarskih štapova, koji zbog svog kvaliteta zaslužuju poseban tekst, ali i nekoliko tenkara modela.
Od tenkara štaova meni lično je najzanimljiviji mali Kowasa model, namenjen tenkara ribolovu na sasvim malim rečicama i potocima. U sklopljenom stanju je dugačak svega 25cm, dok je radna dužina štapa 2,7m.
Foto: Anglo & Company
Ovaj štapić je izrađen od 15 teleskopskih segmenata, težak je svega 47g, a akcija mu je 8:2, što znači da je prilično brz. Ako želite ovaj tankara štapić, čekaćete ga između dve i tri nedelje, jer se radi po porudžbini.

Na kraju, napomenuću da Anglo&Company pravi još nekoliko različitih modela štapova, pa koga zanima još više nego što je ovde mogao da pročita, neka poseti njihov sajt i upozna se sa njihovim kompletnim programom. Samo mala napomena: kao i većina japanskih sajtova okrenutih ka JDM (Japan Domestic market), tako je i ovaj sajt skoro isključivo na japanskom jeziku. Tek da se zna.

Jovis V