четвртак, 14. новембар 2019.

Patek Philippe Grandmaster Chime reference 6300A-010

- mala poslastica za ljubitelje ručnih satova -

Kada se neki časovnik pojavi na Only Watch aukciji, svima je jasno da postoje realne šanse da taj predmet dostigne astronomsku cenu. Nedavno je čuvena časovničarska kuća iz Švajcarske Patek Philippe stavila na aukciju svoj model ručnog časovnika pod punim nazivom Patek Philippe GrandMaster Chime 6300A-010, koji je ubrzo prodat za neverovatnih 31 milion švajcarskih franaka i time postao najskuplje prodat/plaćen sat u istoriji.
Ovaj sat ima dvostruki ciferblat. Jedan je izrađen od specijalnog 18-karatnog roze zlata, a drugi od crnog zlata. Kaiš je ručno izrađen od kože aligatora, a kućište je napravljeno od nerđajučeg čelika. Međutim, to ni blizu nije ono što ovaj sat čini posebnim i jedinstvenim. 
Ono što ga odvaja od većne ostalih su neverovatnih 20 komplikacija! Komplikacija je svaka pojedinačna dodatna funkcija sata koja  prevazilazi jednostavno pokazivanje vremena. Neke od najčešćih i najpoznatijih komplikacija su: štoperica, datum, mesečeve mene, večiti kalendar, vremenske zone i sl. Takozvana "Grand komplikacija" se sastoji od najmanje četiri komplikacije, a sreće se samo na izuzetno skupim modelima satova. U poređenju sa ovim, čak dvadeset komplikacija na ovom Patek Philippe-u deluju zaista fascinantno. Ono što posebno oduševljava su neverovatne zvučne alarm komplikacije (chiming), kojih ima čak pet, od kojih su dve potpuno nove i patentirane. Na kratkom videu možete čuti kako to zvuči u prirodi. Zaista prelepo.


Naravno, ceo sat i mehanizam su rađeni potpuno ručno do najsitnijeg detalja, a kalibar nosi oznaku - 300 GS AL 36-750 QIS FUS IRM. Najjednostavnijim rečnikom rečeno, kalibar predstavlja oznaku hronografskog mehanizma. U ranija vremena, kalibar je označavao i veličinu mehanizma, a savremeni proizvođači satova sve više koriste sopstvene oznake za kalibre svojih satova, kao deo prepoznatljivosti samog proizvođača.
Patek Philippe Grandmaster Chime je izrađen specijalno za aukciju, a na njegovom ciferblatu je to posebno naglašeno ispisom "The Only One" (jedan jedini). Kažu da je manufaktura uložila sedam godina i 100.000 sati rada u izradu ovog fascinantnog sata.
Naravno, kao što pretpostavljate, kupac ovog sata nije poznat, ali je američki CNN objavio da će novac zarađen od ovog sata na Only Watch Charity Auction 2019, ali i ostalih predmeta ponuđenih na ovoj aukciji u Ženevi, biti namenjen lečenju retkih genetskih poremećaja koji izazivaju progresivnu degeneraciju mišića. Dakle, mogu reći da novac potrošen za ovaj sat, nije dat samo kao znak nečijeg hira ili "besa", več ima izraženu filantropsku notu.
Prečnik kućišta je 47,7 mm, a sat je visine 16,07 mm. Sat je zaštićen od vlage i prašine, ali nije vodonepropustiv (water resistant).
Na kraju, pogledajte izveštaj sa  Only Watch 2019 aukcije:



Jovis V
Foto: Only Watch