уторак, 10. септембар 2019.

DIANA Stormrider Regulated (drugi deo)

U prvom nastavku prikaza i testiranja vazdušne puške DIANA Stormrider (klik na link) spomenuo sam, između ostalog, da ova puška nema fabrički ugrađen regulator. Klikom na link možete pročitati ceo te(k)st. U ovom nastavku, sledi testiranje puške, ali ovoga puta sa ugrađenim regulatorom, koji omogućava da da ova puška svaku dijabolu ispali istom snagom i istom brzinom. Koje su prednosti ugradnje regulatora možete pročitati u nastavku.
Diana Stormrider sa fotografija je bio prvi Stormrider kupljen u Srbiji, a pretpostavljam da je ovo istovremeno i prvi regulisani Stormrider kod nas, pa mislim da ovakva puškica zaslužuje posebnu temu i neku reč više.
Regulator je HUMA-AIR, a kod ugradnje smo ga postavili na 145bar, mada se posle punjenja puške 2-3 puta ustalio na oko 140bar. Ugradnja nije komplikovana, ali savetujem ugradnju kod ovlaštenog servisera, jer je jedino tako sigurno da nećemo nešto pogrešiti tokom ugradnje i podešavanja.
Čim sam ispalio prve dijabole, bilo je jasno da regulator radi svoj posao, jer je brzina bila konstantna bez mnogo variranja.
Napomena: na ovom test gađanju sam koristio samo dole navedene dve vrste dijabola kao siguran izbor, a ostale ću testirati vremenom i javljati kako ih puška nosi.

- JSB Jumbo 5,5mm; 1,030g - 252m/s
- JSB Jumbo Heavy 5,5mm; 1,175g - 245m/s

Međutim, imajte na umu da ovakvo podešavanje daje snagu puški, ali troši i više vazduha. Prema prvoj proceni, pritisak pada posle oko 15 ispaljenih dijabola, pa je češće punjenje neophodno. Ko želi, može regulator postaviti na manju vrednost (oko 120-130bar) i onda bi dobio bar 30 hitaca, ali sa manjom brzinom i snagom. Izbor je tu, pa svako može odabrati kako želi. 
Ovde moram navesti jednu veoma važnu stvar: kod neregulisane puške, najveća brzina se dobija na nekih 175bar pritiska u cilindru. Pre i posle toga brzina je bila manja. Kada se ubaci regulator, on brzinu odredi na jednu vrednosti i onda je brzina konstantna. Da smo postavili regulator na svih 150 bar, svakako bi se dobilo još na brzini, ali ovo nisam želeo, jer sam našao podatak da je 145bar sasvim dobro i dovoljno za Stormridera, pa čak i manje.

Plenum ima solidan kapacitet, pa puška lepo i mirno radi sa regulatorom i nemam osećaj da je opterećena. Huma nažalost ne daje alat za vađenje regulatora i plenuma, ali se on može izvaditi uz znanje i veštinu servisera, tako da su naknadne korekcije moguće, ako se predomislimo ili želimo da promenimo vrednost na regulatoru. Takođe smo ustanovili da je fabrički manometar na puški izuzetno precizan, što je svakako plus za celu pušku.
Na slici ispod se vidi upucavanje na 25m:
A na donjoj slici su prvi pogoci na 37m:
(Veće daljine, preko 50 i više metara ću isprobati u narednim pucanjima, kada budem imao uslove za dalje).
Ako nekoga zanima praktična snaga, evo malog testa: daska od izuzetno tvdog suvog hrasta, daljina 10m. Vidi se koliko duboko je dijabola ušla.
Da zaključimo: ako bismo sabrali ukupnu cenu puške sa popustom i Huma regulatora, dolazimo do cifre od oko 400€, što je jako dobra cena (za naše uslove), kada su PCP puške u pitanju. Uz to dobija se moderna, precizna, laka, jednostavna i zgodna puška, sa brendiranim regulatorom, pa mislim da je cena više nego dobra (ponavljam, za naše uslove) za jednu regulisanu pušku.

Jovis V
Foto: Jovis V