понедељак, 7. октобар 2019.

Shakespeare Big S - veliki u svakom smislu

Shakespeare Big S je vobler koji je odavno ušao u ribolovačku istoriju i jedan je od glavnih"krivaca" za ogroman broj ulova štuke, basa i somova širom sveta.
Naši somaroši su "razbijali" somove ovim voblerom crankbite tipa, koji je kod nas poznat pod različitim kolokvijalnim imenima kao što su "kruškica", "pačor", "debeljko", itd.
Kao što rekoh, Shakespeare Big S spada u grupu crankbite voblera, što znači da ima kratko, sabijeno, debelo i okruglasto telo (za razliku od minnow oblika, koji karekterišu vitko, tanko i izduženo telo).
Big S se proizvodio u tri veličine: Big S, Mid S i Little S. Na fotografijama možete videti modele Mid S i Little S.
Kao što se vidi, Big S je bio pakovan u plastičnu kutiju, u kojoj se osim voblera, nalazio i mini katalog u boji sa kartom dekora, veličinama i težinama.
Jedna zanimljivost je vezana za ove voblere: neuporedivo više ulova sam ostvario na Mid S, nego na manji model Little S. Ovo je vidljivo i na fotografijama, na kojima se vidi koliko je telo Mid S-a oštećeno od ugriza štučijih zuba.
Ovaj vobler se u samom početku pojavio u SAD pod imenom Shakespeare Big Shaker, a onda je kasnije, početkom '70-ih dogina prošlog veka stigao u Evropu pod imenom Big S.
Tokom decenija proizvodnje, bilo je dosta serija ovog voblera, a među najcenjenije spadaju oni modeli koji na stomaku imaju ispisano "Original Big S, Mid S ili Small S". Ovi modeli imaju takođe i poseban otvor, tj. rupu na samom kraju tela. Ovaj otvor je nastajao kao deo proizvodnog procesa, a neki kažu da su vobleri stajali na posebnim držačima za vreme farbanja, te da je rupa tako i nastajala.
Takođe, tokom vremena su se menjale dužina i težina ovih voblera, a modeli na slikama su dučaki 6 i 5cm, a teški oko 10 i 7g. 

Danas su mere sledeće:

Big S  - 9cm - 15g
Midi S - 7.5cm - 10g
Mini S - 6cm - 7.5g

Svi vobleri iz serije imaju ugrađene kuglice i zveckaju, a prilikom vođenja imaju jaku i krupnu vibraciju. Naravno, za ove voblere neophodan je i prilagođen pribor, jer i štap i mašinica moraju imati snage za vođenje ovakvih "traktora". Za Big S je nepohodno imati najmanje 100 gramac, ali pravih 100g težine bacanja! Znam da su neki naši somaroši prepravljali fabričke modele, tako što su zamenjivali originalne udice i žicu u telu, menjali stabilizator (kljun, "paktu"), ubacivali još kuglica, dodavali opterećenje da postane tonući, itd... Ovako modifikovani "pačori" težili su svih 40g. 
Danas se pravi i ogromni model pod imenom Mega S, koji je dugačak 12cm i težak čitavih 50g! Zamislite kakav štap i mašinicu treba imati da se ovakvi vobleri vodili kroz vodu bez poteškoća.
Ako negde naletite na ove legendarne voblere, naročito na modele iz starijih serija, odmah kupite bar jedan. Brzo ćete hvatiti zašto svi moraju imati bar jedan Big S u kutiji ili kolekciji. Na sreću, Shakespeare Big S se proizvodi i danas i lako se može naručiti iz inostranstva.

Jovis V
Foto: Jovis V