уторак, 2. јул 2019.

Olive - sitne, ali bitne!

Mi ih najčešće nazivamo "olive", neko ih naziva "stoperi", a na engleskom jeziku se zovu "rod ferrule stoppers".
No, kako god ih zvali, o njima najčešće uopšte i ne razmišljamo, niti im poklanjamo pažnju koju ovi sitni, ali bitni dodaci ribolovačkom štapu, zaslužuju. Što je još čudnije, o njima retko misle i proizvođači štapova, pa ih po pravilu možete videti samo na skupim i retkim ekskluzivnim modelima proizvođača koji znaju njihovu vrednost. 
Prva i osnovna uloga oliva je da zaštite štap, odnosno blank prilikom transporta. Uz zaštitnu funkciju, olive podižu ukupan izgled štapa, dajući mu dozu elegancije i otmenog izgleda.
Razmislite sada o jednom detalju. Ako je donji deo štapa (znatno jači i izdržljiviji od gornjeg) zaštićen od padova takozvanom "end kapom" (metalnom, gumenom, od presovane plute...), zašto ne bismo zaštitili i gornji deo prilikom transporta štapa i neočekivanih padova? Dakle, ove olive mogu biti (i jesu!) neverovatno korisni dodaci svakom štapu, jer štite gornji deo od padova i oštećenja.
Na sreću, olive se mogu kupiti odvojeno od štapa, a majstorima koji ih prave je dovoljno reći unutrašnji prečnik gornjeg dela i oni će lako izraditi odgovarajuću olivu. U inostranstvu ove olive nisu baš jeftine, a cena najčešće zavisi od kvaliteta materijala od kojeg su izrađene i kvaliteta same izrade. Najčešće se izrađuju od aluminijuma, mesinga ili plemenitog drveta, dok su umetci (inserti) najčešće od plute ili eva pene.
Na sreću, olive uspešno prave i naši majstori, po značajno nižim cenama, a funkcionalnost im je praktično identična znatno skupljim modelima sa zapada. Što je još lepše, svaki vičniji majstor ih može izraditi, uz odgovarajući alat, u svojoj kući.
Na kraju, svima preporučujem da se sete povremeno ovih sitnih, ali neverovatno korisnih dodataka i naprave ih, ili naruče za svoje štapove. Videćete, može se višestruko isplatiti.

Jovis V

Foto: Jovis, Internet