субота, 4. мај 2024.

Windows 10 ili 11? Manje je veće?

Deluje apsurdno, ali ne i neočekivano - iako podrška za Windows 10 prestaje u oktobru 2025. godine, broj računara sa instaliranim "desetkom" raste, dok broj računara koji su na Windowsu 11 - opada. Nakon što je u februaru 2024. dostigao rekord od 28,16%, Windows 11 je doživeo pad, spustivši na svega 25,65%.

I pored velikog truda Microsofta, korisnici sporo prihvataju "jedanaesticu" i vraćaju se na desetku.

Što je još zanimljivije, procenjuje se da danas oko 3% svih računara radi pod Windowsom 7. Iako 3% deluje beznačajno, treba imati na umu da je trenutno (sasvim okvirno) procenjeni broj svih operativnih računara u svetu koji rade pod Windowsom oko 2 milijarde, a to znači da čitavih 60 miliona računara čak i danas "ganja sedmicu".

Za sporo prihvatanje jedanaestice svakako postoji više razloga, a verovatno je glavni što Microsoft i dalje insistira na novom harveru i uvodi restrikcije za instalacije Windowsa 11 na starijim računarima koji, na primer, nemaju TPM 2.0 i procesore novijih generacija. Ovo je naravno, moguće prevazići, ali prosečan korisnik nema dovoljno znanja da bi  se time bavio. Međutim, čak i kada uspe instalacija na starijem hardveru, desi se da to jednostavno ne radi kako treba. Imali smo na poslu takve situacije i morali da uradimo rollback i vratimo računar na desetku. 

Mnogi korisnici jednostavno neće da kupuju nove računare jer ne vide neku prednost u svakodnevnom radu. Uz to, Windows 11 ima dovoljno drugačiji GUI, što je još jedan od razloga zašto korisnici ostaju na desetki, koju bolje poznaju.

Iz mog iskustva sa korisnicima, znam da uvek teško prihvataju novitete, ne samo kada je OS u pitanju, već i većinu drugih programa i aplikacija. Iskren da budem, kako se više bližim penziji i mene ponekad mrzi da se bakćem sa kojekakvim akrobacijama i radije ostajem na proverenom. Doduše, ja sam svoje jedanaestice maksimalno prilagodio sebi i svom radu, tako da neke veće probleme nemam, ali u mrežnom okruženju problemi sa jedanaesticom (ali i desetkom) i dalje postoje.

Velika očekivanja imam od narednog velikog ažuriranja u obliku verzije 24H2, koja donosi mnoge novine, između ostalih i dublju implementaciju veštačke inteligencije, koja će rešavati neke problerme i ubrzavati rad, ali tu opet ostaje problem kompartibilnog hardvera ali i softvera. 

Microsof već testira ovu verziju koja će biti objavljena na njihovimInsider Canary i Dev Channel, a testeri već imaju mogućnost da tesrtiraju neke od novih funkcija.

Videćemo kako će Microsoft do jeseni, kada je najavljena finalna verzija 24H2, ispeglati probleme koji će se sigurno javljati, a do tada, iako se oprirete, ipak instalirajte Windows 11. Mislim da vredi više nego što se to čini trenutno.

Sve novosti o razvoju Windowsa 11, kao i verzije 24H2, možete pratiti na, po meni najinfomativnijem sajtu kada su u pitanju Windows 10 i 11 -  Windows Central.