петак, 30. септембар 2022.

OMEGA Speedmaster Professional Marstimer X-33

Čuveni švajcarski proizvođač satova, a meni lično omiljeni časovničarski brend Omega, je upravo predstavio svoj najnoviji sat iz serije Speedmaster, pod punim nazivom Speedmaster Professional Marstimer X-33. U samom nazivu je svakako najzanimljivi deo "Marstimer", što nam govori da je Omega ovaj sat namenila budućim ljudskim ekspedicijama na Mars. 

Što je još zanimljivije, ovaj sat spada u grupu "anadigi" satova, što znači da poseduje analogni (kazaljke) i digitalni (displej) modul. Taj digitalni modul prikazuje lokalno vreme na Marsu, a dan je tamo za 39 minuta i 35 sekundi duži, pa je tako i vreme na satu prilagođeno. Sat je kompletno izrađen od titanijuma i zvanično sertifikovan od strane Evropske Svemirske Agencije - ESA (European Space Agancy).

Kućište ovog prelepog sata je prečnika 45 mm, a kalibar je označen kao 5622. Sat poseduje solarni kompas, koji je kalibrisan da pokazuje sever na Marsu, ali i na Zemlji. 

Oko ciferblata se nalazi ukrasni prsten izrađen u crvenoj hematit boji, koja asocira na boju "crvene planete".

Sat poseduje termokompanzaciju, što znači da podnosi ekstremne razlike u temperaturi. Mehanizam je kvarcni i je donekle iznenađnje, s obzirom na to da je Omega poznata po klasičnim, mehaničkim mehanizmima.

Ako se uveliko spremate za put na Mars, spremite još 6.000 švajcarskih franaka za ovaj istinski lep i vredan sat.

Tekst: Jovis V

foto: Omega