недеља, 9. јун 2019.

Kozmetika i održavanje starog i raritetnog štapa

Stari štap često ima na sebi tragove korišćenja, koje ćemo svakako želeti da uklonimo i da učinimo da što više liči na nov. Ovo podrazumeva čišćenje i osvežavanje plutanih ili ostalih vrsta rukohvata,  održavanje i čišćenje držača mašinice (rolenhaltera), čišćenje provodnika strune, kao i samog blanka.
Tragovi korišćenja se najčešće prvo primete na pluti. Ona je kod starog štapa često zaprljana, potamnela, ili ima na sebi manja oštećenja od udica, padova itd. 
U ovom tekstu ću prikazati postupak osvežavanja jednog starog legendarnog Hardy mušičarskog štapa, mada je postupak praktično isti bez obzira da li se radi o varaličarskom, mušičarskom, meč, fider, ili nekom drugačijem štapu.
Čišćenje plute je veoma bitno, jer ćemo na taj način štapu vratiti najveći deo originalnog sjaja.  Ribolovci ili seviseri koriste različita sredstva, od kojih su neka zaista efikasna, dok druga mogu biti štetna po plutu. Neka od sredstava koja se koriste, a čije korišćenje vam nikako ne preporučujem su WD40, terpentin, benzin, alkohol, razni vimovi i čistači za kuhinju i ostala slična abrazivna sredstva. Korišćenje ovih sredstava će skoro sigurno vremenom dovesti do trajnih oštećenja plute, koju više nikada nećemo moći da vratimo u dobro stanje.
Šta onda koristiti, pitaće neki? Odgovor je krajnje jednostavan, ali i neverovatno efikasan: čista voda, običan sapun i neka srednje fina četka, kakva se može naći na svakoj pijaci. 
Postupak je sledeći: prvo nakvasimo plutu čistom vodom. Zatim četku blago nasapunamo sapunom i tako nasapunanom četkom čistimo plutu. Videćete kako sapun skida prljavštinu sa plute i kako ona polako poprima stari sjaj i originalnu boju. Kada smo završili postupak čišćenja, vodom dobro isperemo svu sapunicu sa plute i na kraju finom magičnom krpom pokupimo višak vode. Na ovaj način pluta neće biti sasvim suva, tako da nipošto nemojte štap stavljati u tubu, plastičnu kutiju ili ga na bilo koji način zatvarati, već ostavite da se pluta sasvim osuši na vazduhu, najbolje preko noći.
Tek kada budete sigurni da je pluta sasvim suva, možete odložiti štap u pripadajuću futrolu ili tubu. Ovde ću napomenuti da neki ribolovci koriste finu vodenu šmirglu, ali to preporučujem samo ako pluta ima nekakva manja oštećenja. Ako je samo prljava od upotrebe, sapun je sasvim dovoljan.
Sledeći na red dolaze provodnici. Na provodnicima strune se često tokom korišćenja štapa skuplja različita prljavština. Provodnike strune ćemo najlaše i najefikasnije očistiti pomoću fine magične krpe navlažene sasvim blagim rastvorom sapunice. Dobro i detaljno očistite metalni nosač prstena, kao i sam prsten provodnika. Posle toga, finom suvom prebrišite svaki provodnik posebno.
Neki ribolovci misle da blanku nije potrebno održavanje, međutim i blank treba povremeno očistiti. Slično kao i provodnike strune, blank ćemo čistiti finom navlaženom magičnom krpom.
Na kraju, znajte da i spojevi štapa takođe zahtevaju redovnu negu, jer se na mestima spojeva često zadržava fina prašina, pesak i ostala nečistoća, koja vremenom može delovati kao prava šmirgla. Posle čišćenja spojeva, obavezno ih premažite tankim slojem voska ili parafina. Za ovu namenu najbolje je koristiti parafinsku ili voštanu sveću. 
Obratite pažnju da sloj parafina treba da bude sasvim tanak, a nikako debeo, jer ako je sloj predebeo, delovi štapa neće biti dobro uštekani i imaće tendenciju da klize, naročito tokom toplih dana. Neke kolege se vode logikom "od viška glava ne boli", ali u ovom slučaju previše voska nikako neće biti delotvorno. Kada sloj premažemo, možemo jagodicama prstiju fino rasporediti vosak (parafin), da se sloj ujednači. 
Neki ribolovci su protiv ovoga i smatraju da je ovo potpuno nepotrebno, ali ovakav postupak preporučuju skoro svi vodeći proizvođači najskupljih štapova. Napomenuću da, na primer, Orvis, St Croix i Sage preporučuju mazanje spigota voskom, dok Winston to ne preporučuje. Takođe, engleski Hardy već decenijama preporučuje zaštitu spigota voskom. Ako ovakvi proizvođači preporučuju premazivanje spojeva voskom (parafinom), onda ne postoji ni jedan razlog da i mi to ne učinimo. Praksa je pokazala da je ovaj postupak veoma koristan, tako da vam apsolutno preporučujem da ga i vi povremeno sprovodite. Ako ipak imate određene rezerve prema mazanju trna, imate dve mogoćnosti: ili možete kupiti specijalno sredstvo za ovu svrhu (koje je prilično skupo), ili možete trn jednostavno samo očistiti vodom i ništa više ne dirati.
Ako se budete pridržavali ovih malih saveta, budite sigurni da ćete značajno produžiti vek trajanja svog štapa, naročito ako je u pitanju neki vredan kolekcionarski primerak.

Jovis V