недеља, 16. јун 2019.

Održavanje i servis mušičarske role - čekrka

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti servisiranjem, održavanjem i podmazivanjem mušičarskih čekrka, kojih se uglavnom setimo na kraju ribolovačke sezone. Međutim, ukoliko aktivno lovimo, onda o čekrku moramo voditi brigu i tokom sezone. Ako budete pratili kratka i jednostavna uputstva koja slede, vaš čekrk će raditi godinama bez ikavih probema.
Pre nego što krenemo sa servisom, hajde da se prvo upoznamo sa osnovnim tipovima, vrstama i karakteristikama mušičarskih rola, kako bismo na bolji način razumeli i način njihovog održavanja.
Moderni mušičarski čekrci se danas izrađuju najčešće od grafita i aluminijuma, mada postoje i neki egzotični modeli izrađeni od titanijuma ili drugih retkih metala. Grafitni čekrci su po pravilu najjeftiniji, pa samim tim i najmanje kvalitetni, dok oni izrađeni od aluminijuma predstavljaju najbolji izbor i kompromis između kvaliteta i cene. Naravno i njihova cena varira od kvaliteta upotrebljenog aluminijuma, kao i vrste proizvodnog procesa upotrebljenog za njihovu izradu.
Generalno posmatrano, mušičarski čekrci, kao i njihovi mehanizmi, su veoma jednostavni. Čekrk se sastoji od rama (okvira) i špulne, a mehanizam se uglavnom sastoji od kočionog sistema sa diskom ili bez njega, poneke opruge, jednog zupčanika, dok neki modeli imaju i jedan ili više kugličnih ležajeva. 
Postoje takođe i nešto komplikovaniji čekrci, koji imaju pravi mali prenosni mehanizam, što znači da prilikom jednog okretaja ručice za pun krug, on okrene špulnu više puta, što je slično kao kod stacionarnih modela mašinica. Uz ove, postoje i takozvani automatski modeli, kod kojih postoji ugrađena opruga koja se prilikom izvlačenja strune iz čekrka nateže. Kada strunu koja je van čekrka želimo da vratimo na kalem (špulnu), jednostavno oslobodimo oprugu, koja automatski počinje da namotava strunu. Ovakav mehanizam je sličan mehanizmu za navijanje satova. Međutim i pored određenih prednosti, mušičarski čekrci sa prenosnim mehanizmom ili oprugom nisu ni blizu tako popularni kao klasični modeli. Po pravilu su skuplji, komplikovaniji i teži od standardnih modela, pa se u ovom tekstu nećemo njima baviti.
A sada se možemo vratiti na početak, odnosno započeti proces održavanja i osvežavanja jednog mušičarskog čekrka.

Prvo ćemo odvojiti ram i špulnu (kalem). Ovaj postupak je veoma lak i brz, uglavnom je dovoljno pomeriti u stranu polugicu koja drži špulnu i to je sve. Tokom meseci korišćenja, rola će svakako biti manje ili više zaprljana od peska, blata, sitnih čestica zemlje itd. Pesak je naročito opasan po čekrk, jer deluje na nju bukvalno kao šmirgla. Zato bih svima preporučio, mada dosta mušičara to radi u želji da dobiju što lepšu i atraktivniju fotografiju, da nikada ne spuštaju čekrk i štap direktno na pesak. Ako to već uradimo, veoma je bitno što pre ukloniti pesak iz čekrka, kao ne bi oštećivao njegove delove. 
Dakle, po rastavljanju čekrka, prvo ćemo ga dobro isprati pod mlazom mlake vode. Za to ćemo u kućnim uslovima upotrebiti običnu mlaku vodu iz česme. Vodite računa da čekrk što kraće držite pod mlazom vode, jer ukoliko vaš čekrk poseduje kuglični ležaj, voda može izbaciti svu mast iz njega, što nikako nije poželjno. Iako se često navodi da je ležaj nerđajući, ovo ipak nije uvek sasvim tačno (naročito kod jeftinijih ležajeva), pa može doći do ubrzane korozije sitnih kuglica unutrar lagera. Zato nije dobro ni često potapati čekrk u vodu prilikom ribolova ili slikanja sa ulovom, mada kolege mušičari i to često rade.
Kada smo čekrk isprali vodom, finom dobro upijajućom magičnom krpom ćemo ga detaljo prebrisati, da pokupimo svu vodu sa njega. Preporučio bih vam da posle ovoga, čekrk obavezno ostavite još neko vreme da se na vazduhu prirodnim putem do kraja osuši. Za ovo nikako nemojte koristiti topao vazduh iz fena, jer se pod uticajem vreline neki delovi mogu deformisati.
Kada je čekrk sasvim suv, proverićemo vizuelno ima li nekih oštećenja na njemu, a ovo se naročito odnosi na opruge, zube zupčanika, osovine, male trouglaste zapinjače i ostale delove, koji mogu varirati od modela do modela. Na svu sreću, mehanizmi su, kao što sam već napomenuo, veoma jednostavni, pa i ako nisu isti, sve će biti jasno čak i manje iskusnom ribolovcu čim rasklopi svoj čekrk. Ako smo ustanovili da nema oštećenja, krenućemo sa podmazivanjem.
Kao i kod stacionarnih modela mašinica ili multiplikatora, i kod mušičarskih rola će najbolje biti da koristimo neki od specijalizovanih lubrikanata, koji su namenjeni upravo toj svrsi. Oni su po svojim karakteristikama idealno prilagođeni mehanizmima i materijalima koji se najčešće koriste kod izrade jednog čekrka. Koga zanima da sazna više detalja o svojstvima i tipovima lubrikanata (uljima i mastima), može konsultovati već pomenuti tekst o podmazivanju i servisiranju stacionarnih mašinica za ribolov.
Neke delove ćemo podmazivati uljem, a neke mašću. Uljem podmazujemo sve zavrtnje (šrafove), opruge, zapinjače, a mašću ćemo podmazati glavnu osovinu na koju se postavlja špulna, kao i osovinicu po kojoj se okreće ručica čekrka. Najbolje će biti da sasvim malu količinu masti resporedimo između prstiju i tako ravnomerno podmažemo i rasporedimo mast po osovini. 
Vrlo je važno napomenuti da je uvek potrebno koristiti minimalne količine lubrikanata! Dovoljno je da delovi budu tek toliko podmazani da ne budu suvi. Veća količina ulja ili masti će imati tendanciju da curi i masti čekrk prilikom upotrebe, a što je još gore, biće svojevrsni lepak za sve vrste prljavštine i peska. Zato ponavljam - uvek podmazujte minimalno. Po neka kapljica ulja ili mikronski sloj masti će biti sasvim dovoljni. Kočione diskove ne morate podmazivati, a ako ih već podmazujete neka to bude zaista minimalno, tek toliko, koliko je krpica masna.
Kada završite podmazivanje, sve delove vratite obrnutim redosledom od onog kojim ste rasklapali čekrk i to je sve. Provrtite nekoliko puta ručicu da se ulje i mast ravnomerno rasporede, za zatim tek ovlaž namašćenom krpicom dobro prebrišite ceo čekrk, samo toliko da se stvori mikronski zaštitini sloj.
Kada god čekrk ne koristite, kočnicu podesite na minimalnu vrednost kako opruge i diskovi ne bi bez potrebe bili nategnuti i pritisnuti tokom stajanja. Čekrk obavezno vratite u njegovu originalnu kutiju (uvek savetujem da čuvate originalnu ambalažu) i ostavite ga na suvom mestu na sobnoj temperaturi 
Ako se pridržavate ovih jednostavnih saveta i redovno održavate svoj čekrk, služiće vam godinama bez ikakvih problema. 

Jovis V