среда, 19. јун 2019.

Održavanje mušičarske strune

Iskusni mušičari znaju koliko je kvalitetna struna bitna u mušičarskom ribolovu. Dobra i kvalitetna struna je prilično skupa. Strune ("kanapi") ekonomske i srednje klase uglavnom koštaju od 20-40€, dok one vrhunske mogu koštati i preko 100€. 
Zato je izuzetno bitno da joj se posveti određena pažnja kako bi trajala dugo i pouzdano. Ako se budete pridržavali jednostavnih saveta koji slede, trajaće vam bar tri, pa čak i više godina. 
Tokom vremena i korišćenja, na struni se nakuplja različita vrsta prljavštine, kao što su čestce blata, alge, pesak i zemlja, što najčešće negativno utiče na njenu dugovečnost.
Na kraju mušičarske sezone, strunu svakako skinite sa čekrka i postupite po savetima koji slede, a isto ovo trebali biste da radite i tokom sezone.
U kućnim uslovima najbolje je uraditi sledeće: napunite kadu, veliki lavor ili kofu mlakom vodom i sipajte sasvim malo sredstva za pranje sudova. Nemojte koristiti previše deterdženta, nekoliko kapi će biti sasvim dovoljno. Strunu odmotanu sa čekrka stavite u vodu i ostavite je u vodi da izvesno vreme stoji potopljena. 15-20 minuta će biti savim dovoljno. Posle toga, strunu izvadite, a onda potopite u čistu vodu, ili isperite dobro pod tušem. Zatim uzmite potpuno suvu i čistu mikrofiber krpu, pa strunu provucite celom dužinom blagim pritiskom kroz krpu da se osuši. Na kraju, strunu ostavite da se do kraja osuši na vazduhu. 
Važna napomena: moderne mušičarske strune su presvučene tankim PVC (polivinil hlorid) slojem, koji ima zaštitnu ulogu. Obzirom da je PVC vrsta plastike, nikako nemojte za sušenje koristiti topao vazduh iz fena, jer može oštetiti, pa čak i istopiti ovaj zaštitni sloj. Takođe, nikako nemojte koristiti abrazivna i nagrizajuća sredstva, kao što su vim, WD40, benzin, alkohol i slično.
Dakle, po završenom sušenju, na čistu krpicu rasporedite sasvim malu (minimalnu!) količinu medicinskog glicerina, koji možete kupiti u svakoj apoteci i provucite strunu celom dužinom kroz krpicu.
Osim ove varijante, za negu strune možete koristiti i specijalizovana sredstva za čišćenje koja proizvode i prodaju svi vodeći proizvođači mušičarskih struna, a najčešće se sastoje od specijalne tečnosti i krpice za čišćenje. Ova sredstva odlično rade svoj posao, ali su relativno skupa i nisu nam uvek dostupna.
Na kraju, strunu namotajte na mušičarsku rolu, a na kraju sezone na originalnu špulnu i vratite je u njenu ambalažu. Čuvajte je na sobnoj temperaturi, na suvom i tamnom mestu.
Savetujem da se redovno pridržavate ovih jednostavnih saveta, a uz to vodite računa da strunu tokom pecanja ne gazite nogama, ne prevlačite preko oštrog kamenja, stenja ili peska. Ako je čuvate, mušičarska struna će vam trajati dugo i pružiti puno zadovoljstva.

Jovis V