четвртак, 2. мај 2019.

Анемометар - мерач брзине струјања ваздуха (ветра)

Анемометар је справица за мерење брзине ваздушног струјања (ветра). Користи се у различитим ситуацијама и у различите сврхе. Нама је тренутно битан као додатак код спортског и рекреативног стрељаштва из ваздушних и евентуално малокалибарских пушака.
Свима који пуцају из ваздушних пушака је нарочито битан податак о брзини ветра, јер је путања лагане дијаболе прилично осетљива на макар и најмање струјање ваздуха, поготово када гађамо на већим даљинама. Веће даљине, када се говори о ваздушном оружју, су од 50m до оквирно 150m.
Постоји неколико различитих типова анемометара, као што су анемометар са лопатицама, ултразвучни анемометар, ласер доплер анемометар, Питотов анемометар итд. Сваки од њих ради на другачијем принципу, али нам они нису примарно занимљиви, јер се углавном користе у професионалне сврхе. За нас аматере и заљубљенике, сасвим довољан ће бити мали портабл дигитални анемометар са лопатицама, као што је модел на слици доле.
Главни функционални део анемометра је вентилатор (фен) са лопатицама. Осовина овог малог вентилатора је спојена са електричним претварачем, а са брзином окретања лопатица мења се и напон, који је пропорционалан брзини кретања ваздуха. На основу тога, уређај промене напона конвертује у бројчане вредности (метрички или империјални систем), које ми на дисплеју очитавамо. Савремени дигитални анемометри најчешће дозвољавају очитавање вредности у метрима у секунди, километрима на сат, фитима у секунди и чворовима.
Наравно, резултате, а сходно томе и прецизност погодака добијеним путем оваквог малог уређаја, никако не можемо узети као савршено прецизне, јер је "у игри" неколико битних променљивих: 
прво, брзина ветра никада није константна, већ прилино варира, 
друго, брзина ветра може прилично варирати од места са којег гађамо до мете, 
треће, ветар често мења угао, тј. правац дувања што је такође веома битно за прецизност поготка. 
У складу са овим, схватићемо да овакав уређај ипак не може дати 100% прецизне и употребљиве податке. Али, као добар оријентир и полазна тачка и те како може послужити.
Уосталом, различите балистичке апликације које користимо у мобилним телефонима, захтевају, између свих осталих и унос правца и брзине ветра, па онда на основу тога прорачунавају како треба да гађамо. Јасно је да ни те апликације не могу бити сасвим поуздане, управо због реалне могућности промене параметара за веома кратко време. Али, понављам, добар оријентир свакако могу бити. Најлепше од свега је, што су овакви аматерски анемометри јефтини и могу се релативно лако набавити.
Дакле, ако сте рекреативни стрелац, а уз то, волите и различите геџете, препоручујем да набавите један овакав уређај. Пружиће вам доста забаве, а биће вам и од користи. Шта ћете више.

Јовис V