недеља, 30. јун 2024.

Magic OS 8 i Honor

Posle dužeg iščekivanja, moj Honor 90 je konačno dobio ažuriranje na Android 14, a sa njim je stigao i potpuno novi Magic OS 8, koji predstavlja Honorov UI.


Osim vidljivih promena, ima i onih koje se nalaze "ispod haube", a tiču se poboljšane bezbednosti i efikasnosti, tako da novi sistem troši 25% manje baterije nego do sada. Naravno, ovo je samo okvirna vrednost i u praksi je uvek manja, ali već nakon dva dana korišćenja primećujem razliku, iako su mi sva setovanja rada procesora, rezolucije i osvežavanja ekrana postavljene na High, tj. maksimum.


Novi Magic OS 8 je konačno doveo i veštačku inteligenciju u telefon, tako da su sada mnoge radnje znatno jednostavnije i brže. Na primer, ako ste nekada želeli da iskopirate deo nekog teksta ili sliku, morali ste prvo da je selektujete, zatim kopirate u clipboard, pa onda otvorite željenu aplikaciju, pa taj sadržaj "pejstujete"... Sada AI funkcija sama to odradi, na vama je samo da selektujete ono što želite i odaberete u koju aplikaciju želite da ubacite sadržaj, a takozvani "Magic Portal" odradi sve ostalo. 

Na primer, neki deo teksta obeležite i direktno ga prevučete u Google Search, ili pošaljete nekom na Viber, itd... Naravno, možda neće sve odmah raditi glatko, jer Magični Portal stalno "uči" i na osnovu vaših navika određuje šta će da radi. Negativna stvar svega ovoga je što morate dati telefonu skoro sve privilegije i pristup fajlovima i podacima, jer na osnovu svega toga on "uči". Dakle - zbogom nekoj ozbiljnoj privatnosti, koju i onako odavno nemamo, dok se naši podaci slivaju ko zna na koje sve servere, a svi se kunu da "majke mi moje, mi brinemo o vašoj privatnosti". Naravno, sve AI funkcije se mogu isključiti, to nije problem, ali onda ostaje pitanje šta će nam sve to ako ne koristimo? Dakle, izbor je samo na nama.


E sad, bilo bi pošteno reći da sve ovo nije baš ona prava AI, jer neke od tih opcija ne zavise direktno od AI, ali veštačka inteligencija ima svoj udeo u pretrazi i pomaže u odabiru.

Tu je još primetna određena "šminka" grafičkog interfejsa, neke nove mogućnosti podešavanja ekrana, baterije i privatnosti, doterivanja teksta, razmene podataka sa PC računarom, itd... sve u svemu, čini mi se već sad kao lepo zaokružen proizvod, koji će vremenom još biti unapređivan.


Dakle, AI je tu i nema nameru da ode, a mi ćemo videti kako ćemo se prilagoditi. "Ona" nama ili mi "njoj".